• 02.11.2020

  • By Admin

Teknik Analiz Trend Çizimi ve Yön Analizi

Trendler

Aşağı, yukarı ve yatay trend olmak üzere üç çeşit trend vardır. Aşağıdaki şekilde isimlendirildikleri de görülebilmektedir.

  • Aşağı Trend- Düşüş Trendi- Ayı trendi

  • Yukarı Trend- Artış Trendi- Boğa Trendi

  • Yatay Trend

Impulse Leg:Bir önceki tepeyi ya da dip noktasını kıran dalgalardır. Trende yön veren hareketlerdir


Retracement Leg (Correction): Trend tersine gerçekleşen ve trendi değiştirmeyen hareketlerdir.

Trend içerisindeki düzeltme hareketlerinin dalga boyları birbirine benzer olmalıdır. Trendin dönmesi için bir öncekitepe veya dip noktasının fitilinin altında/üstünde mum kapanışı olmak zorundadır. Fitil olarak kıran dalgalar trendi değiştirmezler.

H1 grafiğinde H4 trendlerini çizebilmek mümkündür. Bunun için aşağıdaki görselde izah edildiği üzere her dalganın içerisindeki en yüksek nokta düzeltme, dalgayı kıran hareketin bittiği nokta yeni bir dalga olarak işaretlemek yeterlidir.

Ayrıca,trendlerzamansürecibakımındananatrend,(uzunvadelitrend-majör,primarytrend),ortavadelitrend (intermediatetrend)vekısavadelitrend(minörtrend)olarakdaüçeayrılmaktadır.Anatrendlerinmanipüle edilemeyeceği kabul edilir.İyi birtraderişlemlerini her zaman trend yönüne açar.

Aşağıdaki grafikte gösterilen kavramların öğrenilmesi önemlidir. Yükseliş trendinde yükselen tepeler Higher High (HH), yükselen diplerHigher Low (HL), düşüş trendinde ise alçalan tepeler LowerHigh(LH), alçalan dipler Lower Low (LL) olarak adlandırılır.

Yapılan analizlerde işleme giriş bölgesi belirlerken bu kavramları sık sık kullanacağız.

Örneğin; Çifttepe veya üçlütepe formasyonunda işleme giriş içinfiyatın döndüğü bölgede mumlar arasında lowerlow (LL) ve lower close (LC) yakalamak bizler için bir teyit olacaktır.

Benzer şekilde;çiftdipveyaüçlüdipformasyonundadahigherhigh(HH)vehigherclose(HC)yakalamakyineteyit olarak kabul edilecektir.

KanaliçerisindedevamedenfiyathareketlerindeişlemegirişiçinLL-LCveHH-HCyineteyitgörevigöreceklerdir.

Görüleceği üzere, analizlerimizde önemli bir enstrüman olarak kullanılacak bu tanımların iyice kavranması önem arz etmektedir.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için eğitim videomuzun linki: