• 21 Aug, 2019

  • By Admin

Teknik Analiz Mum Çubukları ve Mum Formasyonları

Mum çubuğu grafikleri Japonlar tarafından geliştirilmiş önemli bir teknik analiz yöntemidir. Mum çubukları açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkı temsil eden gövde ile ulaşılan en yüksek ve en düşük seviyeleri temsil eden fitil bölgelerinden oluşmaktadır.

Düşüş yönlü mumlar kırmızı ya da siyah olarak gösterilirler. Açılış seviyesi yukarda olup, kapanış seviyesi aşağıdadır. İlgili zaman dili içerisinde gördüğü en yüksek seviye üst fitili, en düşük seviye ise alt fitili oluşturur. Yükseliş yönlü mumlar açılış seviyesinden daha yüksek seviyede kapanış yapan mumlardır. Yükseliş mumları yeşil veya beyaz olarak grafiklerde kullanılırlar. Yine ilgili zaman dilimi içerisinde gördüğü en yüksek seviye üst fitili, en düşük seviye ise alt fitili oluşturur.

Fitiller dışında kalankısma (kırmızı veyayeşil) mum gövdesiadı verilmektedir.Açılış seviyesi ilekapanış seviyesiaynıolanmumlara doji mumları adı verilmektedir.Bumumlar “gövdesiz mum” olarak da adlandırılırlar.

Tekbaşınamumformasyonlarına görealışyadasatış işlemikararıvermekdoğrudeğildir. Kısa vadede kazandıran işlemler olsa bile uzun vadede mutlaka ama mutlaka kaybettireceklerdir.

Mum Çubuğunun Bölgesel İncelemesi

Mum çubuklarını incelerken kullanılabilecek bir yöntemdir.

Aşağıda bulunan grafikte mum renginin gri olarak belirtilmesinin sebebi, kırmızı ya da yeşil olmasının herhangi bir önemi olmamasından kaynaklanmaktadır.

Hacimli bir mum ele alınır.Günün enyüksek fiyatı ileendüşük fiyatı arasında kalan bölge incelenmelidir.Başka bir deyişle, incelemeye fitiller dahiledilmelidir.

İncelenenmumönceortadanikiyebölünür.EldeedilenikibölgedenüsttaraftaolanıBOĞA,alttaraftaolanbölgeAYI bölgesi olarak adlandırılır.

Aşağıdaki görselde 1ve 2 numaralı bölgeBOĞAbölgesi, 3 ve 4 nolu bölgeleriseAYI bölgesidir. Daha sonra izlenecek yol, herbölgeyiyinetamortasındanikiyebölmekolacaktır. BOĞAbölgesindeyeralan1nolubölge“Güçlü Boğa”,2nolu bölge “Boğa” bölgesi olarak adlandırılır. Benzer şekilde AYI bölgesinde yer alan 3 nolu bölge “Ayı”, 4 nolu bölge ise “Güçlü Ayı“ olarak adlandırılacaktır. Bölgelerdeki kapanışlar aşağıdaki şekilde yorumlanır;

  • 1.Bölgede mum kapanışı - Yükseliş Sinyali

  • 2.Bölgedemumkapanışı-Yükselişolabilir, sonrakimumubekle

  • 3.Bölgede mum kapanışı-Düşüş gelebilir, sonrakimumu bekle

  • 4.Bölgede mum kapanışı - Düşüş Sinyali

Mumlarda Toplama İşlemi

Grafiğimizdeki mumların bir üst zaman diliminde nasıl göründüklerini bulmak için kullandığımız yöntemdir.

Saatlik grafikte yan yana 4 mum, dört saatlik grafikteki 1 muma denk gelecektir. Hesaplama yöntemi son derece basittir. İncelenecek mumların ulaştığı en yüksek seviye ile en düşük seviye fitili, ilk mumun açılış fiyatı ile son mumun kapanış fiyatı gövdeyi oluşturur.

Açılış fiyatı kapanış fiyatından yüksek ise mumumuz kırmızı, düşük ise rengi yeşil olarak oluşacaktır.